събота, юли 15, 2017

Декстър в мрака

Автор: Джеф Линдзи
Издател: Бард
Година: 2009

Пак оставам с впечатлението за неоползотворен потенциал.
Декстър живее щастливия живот на сериен убиец, работещ в полицията. И се гортови за сватба. А всъщност проблемът е как да обучи доведените си деца - многообещаващ тандем социопатчета.
В Маямисе развива поредния миг от съществуването на Молох - създание старо като света и май не от Земята. Нематериално, но проникващо в хората, преди хилядолетия то е създало свои копия/потомци и почти е унищожило човечеството в последвалата война. Днес то съществува притаено в таен религиозен култ и издирва своите потомци, за да ги унищожи. Едно от тях е в Декстър - неговият Мрачен странник, друго е в доведеният му син. Планът е да бъдат унищожени, но Декстър успява да изненада дори и себе си. Да не говорим за човешката склонност да се подценява едно 7 годишно момченце, поне докато не докопа ножа.
За момент реших, че поредицата ще еволюира в свръхестествен трилър, подобно на пордицата на Джон Конъли за Чарли Паркър. Изглежда, че няма да се случи, но другите 5 книги не са издадени на български, така че  ми остава някаква надежда.

Харесах:
Лицата могат да се променят. Гледането не.
***
В продължаващото ми цял живот изучаване на човешките същества съм открил, че колкото и да се мъчат, те още не са намерили начин да предотвратят настъпването на понеделник сутрин.
***
във всеки разговор настъпва момент, когато поне единия от говорещите трябва да разбере за какво иде реч

Няма коментари:

Публикуване на коментар