събота, юли 29, 2017

Дългата земя

Автор: Тери Пратчет, Стивън Бакстър
Издател: Вузев
Година: 2017

Тандем от 2-ма големи явтори е създал една много приятна за четене книга. До голяма степен ми заприлича сюжета от книгите на Питър Ф. Хамилтън, но с с повече фантазия за сметка на драматичния екшън.
Човечеството е снабдено с технологията "степър" за преминаване в алтернативни светове. Резултатът е наречен Дългата Земя - милиони светове, предлагащи необятно пространство и несметни ресурси. В добавка - всевъзможни варианти на еволюцията. И други разуми видове, умеещи да преминават през световете, останали в митовете като "тролове" и "елфи". Проблемът е, че те бягат от условната посока Запад по посока на Базовата (нашата) Земя от нщо, което ги ужасява.
В най-добрите приключенски традиции в търсене на заплахата потеглят Лобсанг - прероден в компютърен интелект тибетец и Джошуа - легендарен роден степър (част от човечеството всъщност може да преминава и без технологичното пособие). На борда на футуристичен въздушен кораб, снабдени с най-добрата технология на Базовата Земя, те предприемат пътешествие през няколко милиона алтернативни свята. Към тях се присъедиява и Сали - още един роден степър и част от семейство на потомствени степъри, дъщеря насъздателя на устройството "степър". Накрая откриват какво е подплашило другите хуманоидни раси - свръхсъщество, еволюирало на Земя в която едноклетъчните организмми в древността не са се конкурирали, а са си сътрудничили до сливане в едно цяло планетарно същество. Сега това създание се премества от свят на свят, асимилирайки поредната Земя. При това не е злонамерен хищник - то просто е необятно и това е поведението му.
Миграцията/бягството на "троловете" и "елфите" ги насочва към Базовата Земя и гъстозаселените най-близки до нея Земи. Струпване на повече от 2000 човека докарва другите раси до невъзможност да останат в същата зона, а миграция през милионни човешки струпввания ще ги докара до паника и последващо насилие. На Базовата Земя пък са останали имащите фобия от преходи - около 1/5 от населението, както и много нежелаещи да преминат към други светове. Те пък са гневни на правителствата си, подкрепящи колонизацията на Дългата Земя.
Всички предпоставки за конфликт са на лице и с интерес очаквам втората книга "Дългата война".

Няма коментари:

Публикуване на коментар