петък, април 20, 2018

Алената кампания

Автор: Браян Маклелан
Издател: MGB
Година: 2017

Успях да се сетя на какво ми припомня тази поредица - на "Първия закон" на Абъркромби.
Книгата продължава с доброто темпо на предната.
Фелдмаршал Тамас се отправи лично на фронта, за да се справи с атакуващата армия на Кез. Подготвеният от него тактически капан с излаз от атакуван град с цел удар в тила на нападащите сили се проваля - Кез е създал нови Пазители от пленени барутни магове и градът пада от първия щурм. Двете пехотни бригади са откъснати от Адро и останалите войски. Започва форсиран марш под преследването на два пъти повече конници и следващите ги три пъти повече пехотинци. Тамас, барутната кабала и по-доброто въоръжение и подготовка дават шанс за разгром на кавалерията чрез класически "вълчи капан" (е, с любезната помощ на бог/светец-покровител Адом). Следващата част от евакуационния план - преминаването на територията на съседния неутрален, но приятелски Делив се превръща в касапница. Армия на Кез в униформи на Адро е превзела близък до границата град и подготвя клане, което да тласне Делив във война за отмъщение. По принцип щеше да успее, ако фелдмаршал Тамас и войниците му не се бяха появили изненадващо. В резулат една част от личната вендета на Тамас приключи и той се завърна на родна земя с остатъците от своите войски и 50 000 човека от армията на Делив. За да се метне директно в следващата бъркотия.
Адамат, бивш инспектор и настоящ частен следовател, успява да измъкне плененото си семейство - първо повечето деца, после и жена си. Само най-големият му син липсва - заради потенциала си на барутен маг е продаден като роб на Кез. По време на тези събития Адамат сключва най-различни сделки с потенциал нещо/всичко да се оплеска жестоко в бъдеще.
Таниел Двустрелни се завръща сред живите. Опитът да се напуши с еквивалента на опиум не е успешен - магията на костнооката му спътница Ка-поел го е направила нещо повече дори и от  мощен барутен маг. Завръщайки се в армията, Таниел бързо попада в серия злополучни схватки с по-висшестоящи офицери. Въпреки неговите умения и новопридобити сили, армията на Адро отстъпва от рубеж на рубеж и е само въпрос на време Кез да пробие отбраната и да победи. Ескалиращия конфликт с армейското командване за малко да го окачи на бесилото, а самостоятелния му рейд в лагера на кезианската армия с цел намиране на частица от бог крезимир за употреба в магията на Ка-поел се проваля. Все пак добрите не губят и Таниел се измъква, за да стане свидетел как Крезимир унищожава Адом в пристъп на ексалираща лудост, причинена от раната в главата с омагьосан куршум.
Столицата Адопещ с един замах е заета от появилият се ненадейно лорд-бизнесмен, ираещ своя игра чрез агент в предния том. Той изникна начело на голяма флотилия кораби, кабала Привилегировани и 9 000 брудански войници. За изненада на всички той "просто" се кандидатира за министър предедател, а предизборната му кампания започна с взривяването на столичната катедрала.
Всичко заема позиции за завършека на историята в последния том.

Харесах:
Никой не си прави труда да се вглежда отвъд красотата, ако е подходящо облечена.
***
няма да промениш ничие мнение като крещиш
***
Не въздадеш ли справедливост веднага, има опасност дане бъде въздадена никога.
***
Изминалите години не бяха ѝ се отразили зле. Те просто бяха оставили белега си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар