петък, април 06, 2018

Море на призраците

Автор: Алън Камбъл
Издател: Бард
Година: 2015

Малазанската книга на мъртвите в света на Вечния победител на Муркок. Долу-горе това ми се въртеше в главата, докато четях книгата.
Свят, в който елфите унмерите са победени от телепатите на хората, но са успели да зедействат глобална катастрофа.
Няколкостотин години по-късно океаните са отровени, а нивото им непрекъснато се надига. Малцината унмери живеят в охранявани гета, а контролът над тях се използва като лост за изнудване от гилдията на телепатите над императора на Златната империя. Но дори и глобалната катастрофа не може да откаже хората от обичайните им занимаия - търговия, война, наркотици, колекционерство.
В тази обстановка започва историята на остатъка от Подпалвачите на мостове Гробарите - някогашна елитна имперска диверсионна част, от която са оцелели само командира, един сержант и 3 войника. Още в началото на романа Уискиджак полковник Том Грейнджър успява да вбеси императора и Гробарите минават в нелегалност, за да избегнат гнева му. Години по-късно, на остров пълен със затвори, Грейнджър стопанисва пропадащ (буквално) затвор под чужда смоличност. Един ден на острова е докарана нова група, сред които са някогашната любима на Грейнджър и дъщерята, за която никога не е чувал. А момичето има особена дарба - сляпа и глуха, тя вижда и чува през очите на околните. Тази ѝ дарба успява да привлече местен метафизик и съдържател на затвори, притежаващ едновременно интелекта на Стивън Хокинг, организационните способности на дон Корлеоне и етиката на Ханибал Лектър. Събитията започват да набират скорост във втората половина на книгата. След няколко обрата в края на книгата гилдията на телепатите е разгромена, унмерите са на свобода, а Томас Грейнджър е снаражен със самоподдържаща енергоброня и вълшебен мултиплициращ носитилеля си меч.
Книгата е с доста интересен сетинг - драконите са страховити и изкуствено създадени, в морето освен обичайните китове, акули, тюлени и риби има гигантски медузи и може би разумни симбиотични чудовища. Унмерите са далече от образа на отнесените толкинови елфи - имат поне 2 мощни антагонистични магически школи, занмавали са се с робовладелство на хора и човешки жертвоприношения като технлогичен елемент в творенията си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар