четвъртък, август 16, 2018

Известен и мъртъв

Автор: Бен Елтън
Издател: Сиела
Година: 2018

Очаквах криминале в света на телевизионно шоу. Получих много забавна критика на видиотяването, върхът на което е т.нар. "риалити".
В третия сезон на поредното британско телевизионно риалити са събрани 10 младежи тип "кухи лейки" - повърхностни и безинтересни, но атрактивни и претендиращи за алтернативност, духовност (?), чувствителност (?!?) и т.н. клишета. Единственият извън това клише е анархист - безнадежден мърляч и колосален досадник, който е изваден скоро след началото заради криминално провинение в миналото и най-вече заради назряващ бунт сред съквартирантите му. Като цяло програмата се очаква да е пътлен провал, но все пак в началото именно нестандартния песонаж успява да привлече известен интерес. След изваждането му всичко тече в обичайното русло - падащ рейтинг, манипулиране на записания материал от продуцента, опити за манипулиране на съквартирантите за да се стигне до светия Граал на риалити шоуто - секс пред камерите. Просто още от същото - безинтерсни хора предлагат законно воайорство на публиката.
Докато една участничка бива убита в ефир. Без възможност да се определи кой съквартирант е убиеца. С компрометирани улики.
Разследването е поето от местен полицейски екип - възрастен и старомоден следовател, подкрепян от все още млад полицай (практически неразличим от съквартирантите) и съвсем млада полицайка (и прикрита лесбийка). Триото разплите повърхностни следи, неводещи наникъде, разпитва свидетели,незнаещи нищо. Очертава се перфектното престъпление.
А шоуто продължава с вдигнат залог, феноменален рейтинг и главозамайващи приходи.
Развръзката беше в досрата стара традици на Агата кристи и Еркюл Поаро - зрелищна, неочаквана, логична и като цяло доста нелепа.

Харесах:
В същността си хората са скучни. Ние трябва да ги направим интересни, да ги превърнем в герои и злодеи.
***
Хората придобиват странни навици, когато прекарват живота си, работейки в тъмни стаи.
***
Всичко трябва да се представя като нещо друго и да знаете, че това няма да спре – сега, след като веднъж е започнало. Всичко, което обичаме, ще се промени, ще бъде преопаковано и след това ще ни бъде продавано отново, като някакво подобрение...
***
Не винаги публикуват, но винаги знаят. Работата е там, че са готови да платят, а ако си готов да платиш за информация, накрая винаги ще се намери някой, който да ти я даде.
***
Беше изучавала английска литература, докато се подготвяше за университета, и всъщност бе учила за учител в продължение на три месеца, преди да реши, че ако ще прекарва живота си, разправяйки се с непълнолетни нарушители на реда, то по-добре да го прави, разполагайки с пълните права да ги арестува.
***
 Справедливостта има свое собствено темпо, госпожице

1 коментар: