неделя, януари 11, 2009

Възкресителят

Възкресителят
Автор: Х. Ф. Лъвкрафт
Издател: Издателска група България
Година: 2007

Лъвкрафт - бащата на съременния хорър, ме грабна още от първия прочетен роман - "Дебнещия страх". Тази книга също не ме разочарова.

  • "Възкресителят (случаят с Чарлз Декстър Уорд)" - историята е за младеж, чието любителско ровичкане в миналото го вкарва в капан, поставен от негов прадядо-вещер преди повече от 150 години. Разказът е построен като разследване, провеждано от семейния лекар, разкриващ постепенно какво се е случило. Хареса ми с каква лекота Лъвкрафт заплита в едно вещерската история от Салем с препратки към замък в Трансилвания (Дракула) и древна къща в Прага (голем).
  • "Хърбърт Уест, съживителят на мъртвите" - това май са били серия къси разкази (може би писани за вестници), проследяващи историята на лекар-материалист, който от студентските си годи се опитва да предизвика възкресяване на починали хора, вярвайки че живота и смърта са просто подлежащи на конторл електро-химични процеси. Къс, стегнат изказ и нагнетяване на историята със всеки следващ разказ. Май ще излезе, че това са първите истории за зомбита (не се използва това име, просто описанието съвпада).

Някак си oставам с впечатлението, че Лъвкрафт е вкарвал възмездието над злодеите в развръзката само заради традицията на епохата, а не защото сам я е усещал като завършек на историята.
Вкарването на илюстраци в по страниците не е лошо като замисъл и изпълнение, макар че не прикрива основната цел - придаване на "обем" на книгата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар