понеделник, януари 12, 2009

В ничия власт

В ничия власт
Автор: Чарли Хюстън
Издател: ИнфоДАР
Година: 2007

Доста добре обмислена комбинация от вампирската поп-култура и "черен" роман. Както и в серията за Анита Блейк и тук фабулата е за вампирска суб-култура, съществуваща в нашия свят и внимателно прикриваща се. В случая се описва зараза с Вирус, който поразява част от хората, предизвиквайки в тях физиологически промени (примерно ултравиолетовата светлина предизвика скоротечен рак), като същевременно повишава физическите им показатели. Вампирите са разделени на кланове според убежденията и разбиранията на членовете им - Обществото е от анархисти и обществени активисти, Покрова е на негри и латиноамериканци, Коалицията - "бяла" корпорация. Харесах обмислената идея за тези кланове - едновременно взаимопомощ, защита и контрол. Другата приятна изненада беше добре завъртяната политическа интрига в и между клановете.
Имам доста въпроси, но пък започвам от втората книга в серията, отедно в края имаше куп намеци, че главния герой Симон "Джо" Пит тепърва ще има да научава истини за света.
За пореден път се сблъсквам с преводаческо-редакторската неинформираност относно системите за измерване калибъра на оръжия - през цялото време се вадеха успоредно 9, 25 и 32 милиметрови оръжия.
Определено ще се снабдя и с другите книги от поредицата.

Харесах:
Не притежаваше някакво велико дзен търпение, а просто беше прекалено тъп, за да се отегчи.
***
Ще загубят любимите си, но не и любовта.
***
животът на всички ни е прецакан в еднаква степен, но по различен начин

Няма коментари:

Публикуване на коментар