неделя, януари 18, 2009

Пропадането

Автор: Джеф Лонг
Издател: Прометей - И.Л.
Година: 2000

Харесах книгата въпреки всичко. Въпреки превода, който беше на моменти смехотворен и въпреки огромния неоползотворен потенциал на историята.
Фабулата: под земната кора има огромни кухини и тунели, в които живее друг клон на човешката еволюция (Homo hadalis). В далечното си минало е бил значително по-напреднал от надземните хора, но по-късно е деградирал обратно в неолитен стадий. Най-накрая (или по-скоро отново) надземните хора разбират за подземния свят и се втурват да го колонизират. Първоначално са армиите и правителствата, в последствие - корпорациите. Хадалите оказват яростна съпротива, но за няколко години технологията и численото превъзходство на Homo sapiens ги изтласкват надълбоко. Една експедиция е изпратена от амбициозен магнат в тунелите под Тихия океан с цел картографиране, обявяване на териториални претенции и прикрито - ксеноцид чрез синтетичен вирус. Освен това група възрастни интелектуалци от различни страни се обединяват под името Кръгът Беоулф в издирване на Сатаната - поредица от факти ги карат да подозират, че това не е легенда, а лидер (или династия лидери) на хадалите. В края всичко завършва някак - лошите са горе-долу победени, хадалите май изтребени, оцелелите добри - спасени, Сатаната - прероден (ама в неподходящо тяло).
Както казах - потенциала на историята е огромен - по-голямата част си е чисто приключенска история в традициите на Жул Верн и Бъроуз, само че доста по-брутално описана и пренесена сред технологиите от края на 20-ти век. Търсенето на Сатаната от Кръгът Беоулф пък има потенциала на една мистификация от калибъра на "Шифъра на Леонардо". За мое съжаление и в двете направления авторът е използвал не повече от 2/3 от възможностите за сметка на десетки страници с незначително действие.
Идеята за прехвърляне на съзнание/душа чрез електрически импулс не е нова, но и тази нишка само беше маркирана.

За пореден път се хващам, че предпочитам да чета интересна, но калпавао развита идея пред добре разказана баналност.

Харесах:
Животът е твърде кратък, за да се съмняваме и в същото време твърде дълъг, за да вярваме.
***
Идеите надхвърлят границите на интелигентността.

2 коментара:

  1. и на мен ми хареса тази книга но я дадох и неми я върнаха и сега немога да си я намерия пак МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ

    ОтговорИзтриване
  2. Съжалявам, аз моята си я взех от една сергия с книги втора ръка.

    ОтговорИзтриване