петък, май 02, 2014

Елексир в Ада

Автор: Г. А. Зотов *Zотов*
Издател: Ера
Година: 2010

На пръв поглед очаквах руска версия на "Добри поличби" или "Ерик". Романът обаче се оказа доста приятен.
Огромната част от човечеството след смъртта попада в Ада - най-малкото заради изключително високите изисквания за влизане в Рая. В резултат Ада се разраства главоломно и поради спецификата си се превръща в безкраен ад за пребиваващите в него. За всеки е измислено специфично наказание ( в някои случаи - нищо особено, но то няма да се промени в първите 100 000 години), всички общо страдат от скапана инфраструктура, лошо снабдяване, кошмарна телевизия. Дори и самоубийството не е изход, защото се съживяваш пак в Ада, но ти влошават наказанието.
Всичко е наред - т.е. безнадеждно, докато един ден в Ада е извършено убийство. Хитлер е унищожен с неизвестно оръжие. Създадена е оперативна група начело с най-добрия следовател на Града - щабскапитан Калашников, подкрепян от верния казашки унтерофицер Малинин. Като консултант е привлечен Менделеев, съдебния лекар е Склифасофски. И убиецът нанася нов удар, после още и още. Сталин знае нещо, но успява да избяга и да се укрие, Юда също играе собствена игра. Убиецът действа чрез Свръзка, която контактува с Поръчителя посредством куриери - класическа схема, трудна за пробиване.
Въпреки всички перипетии добрите Калашников&Малинин успяват да предотвратят унищожението на Ада, Рая и Света, поне до следващия път.
Замисълът не е особено оригинален, обаче подробностите в наказанията на отделните личности са добре обмислени. Стилът е лек, шегите са премерени. Ще видя как е следващата.

Харесах:
Руснакът е готов хляб да не яде, само и само да се сдобие с възможността да демонстрира значимостта си пред другите.
***
Операцията започна едва днес, а той вече се умори да чака.
***
когато един дявол остаряваше, той се превръщаше в ангел
***
За всеки случай сложихме охрана на Джон Ленън. Ако го убият втори път, той просто няма да преживее това.
***
Архангелът спадаше към онези същества, които умееха да се шегуват злобно, но не разбираха чувството за хумор.
***
защо трябва да има дяволи, когато има хора?
***
Няма как да се наживееш малко преди да умреш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар