неделя, май 25, 2014

Ангелите на гнева

Автор: Джон Конъли
Издател: Прозорец
Година: 2014

Чарли Паркър отново се среща със Злото. В горите на Мейн край прокълнат форт с гладен зъл дух е паднал самолет, в който има много пари в брой и чанта с документи. Равин Епстайн и Кушиел/Колекционера искат документите. Старият враг поклонника Брайтуел е прероден и все така опасен, макар че все още е дете по тяло. С него е още един паднал ангел, използващ името Дарина.Те пък искат пътника в самолета, Малфас - друг от падналите ангели.
Всичко се решава в поредния безмилостен сблъсък в пустошта. Чарли Паркър загуби Джаки - един от резезервните си главорези и обтегна сериозно сложните си отношения с Колекционера до фаза конфронтация. За сметка на това докопа документите от падналия самолет, каквито и да са те.
В основната история има наредък: Чарли Паркър все пак не е каещ се паднал ангел, а нещо различно, макар и все още недоизяснено. Разбра се и защо в Мейн се концетрират толкова много изроди от човешки и нечовешки тип: под Великата северна гора има нещо, погребано много отдавна, и това вероятно е самия Сатана.
Книгата е кратка, но за мен е на по-високо ниво от предходните 2-3 в поредицата за Чарли Паркър. Надявам се до края на годината да издадат и следващата.

Харесах:
Не казвам, че беше закоравял престъпник, а само че не беше имунизиран срещу изкушенията на някои незаконни начинания.
***
Тази жена беше такава беля, че би трябвало да върви в комплект с пастор и съболезнователно писмо от правителството.
***
ядът, глупостта и користта винаги печелят срещу разумните доводи.
***
предишните поколения са искали да бъдат управлявани от хора, които са по-умни от тях, докато днешните гласоподаватели предпочитат да бъдат водени от такива, които са тъпи колкото тях
***
Тя приличаше на разтопен снежен човек.
***
Използваш целта, за да оправдаеш средствата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар