понеделник, септември 07, 2015

Джек от Сенките. У дома чака Палача

Автор: Роджър Зелазни
Издател: Камея
Година:1996

Видях, че Бард ще преиздадат "Джек от Сенките" и това ме стимулира да си опресня историята. Бързо препрочетох и отново я харесах.
"Джек от Сенките"е Коруин преди сянката Земя и амнезията. Арогантен, егоцентричен, самоуверен, отмъстителен, безмилостен и безскрупулен и все пак интересен и грабващ образ. Просто още един себичен копелдак в свят на себични копелета. Планета, спряла своето въртене, в тъмната половина властва магията, а в светлата се развива науката. Джек е крадец и Сила в света на Тъмата, но е заловен и екзекутиран, което отприщва мащабно отмъщение след съживяването му. Арогантността му превръща труимфа от покоряването на Тъмния свят в катастрофа, която ще унищожи поне тази половина на планетата. Само Джек е достатъчно самоуверен, за да предприеме невъзможното - пътуване в центъра на света, за да разруши Машината и отново да завърти света с всички последици. Моргенстерн полетя, но дали успя да долети навреме?
"У дома чака Палача" е доста в стила на Азимов. Някогашен експеримент със самоубочаваща се памет в почти неразрушим робот е приключил със странното изчезване на робота след необичайно поведение. Години по-късно той се е завърнал и един след друг насилствена смърт сполетява 3 от 4-те му някогашни оператори/учители/ментори/родители.  Един несъществуващ официално специалист е нает да спре терминатора. Само че няма чудовище, само различни хора и техните грешки.

Харесах:
Има ли значение за една старица в какво е вярвала някаква наивна девойка?
***
Постепенно ще прекърша самоувереността му, като скъсам връзката ѝ с гордостта, от която израства.
***
Когато настъпи онова, което си предсказал, питащият вече не е същият, какъвто е бил когато е задал своя въпрос. Невъзможно е да накараш някой човек да разбере промените, които му предстои да изживее и затова предсказанието е истински валидно само за неговия бъдещ вариант. 
***
Имаш това влечение към миналото — или антипатия към настоящето. Не съм сигурен кое точно. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар