понеделник, април 25, 2016

Кралят на тръните

Автор: Марк Лорънс
Издател: Бард
Година: 2013

Продължавам да се впечатлявам.
Крал Йорг води разказа в две времеви линии - настоящето, сватбеният му ден, докато замъкът му е под атаката на армия,  превъзхождаща го 20:1, и в ретроспекция на събития от изминалите 4 години. При това нелинейна ретроспекция - чрез магия и  технология част от спомените му са заключени в защитена кутия, от която може да ги извлича на части, но не трябва да я отваря, за да не бъде погълнат от заключената лудост.
В миналото Йорг се е запознал с предречения император-обединител - излязал сякаш от приказките справедлив и мъдър принц с най-великия жив мечоносец за брат. Посетил е  роднините си на Конски бряг, за да изкове стратегически съюз. Отишъл е в Данско, за да намери огнен маг, който да излекува питомното му  чудовище. Запознал се е с древна технология и е докопал нещо от нея. Сритал е няколко от сенчестите играчи. Направил е куп планове и ги е затворил в кутията си. Мечтал е за жена, която не може да има. Убил е погрешка брат си.
В настоящето Йорг привежда блестящ план, изтребващ армията на противника си с хиляди. За да докара съотношението до 1:10 и предложение за двубой на неутрална земя. Е, който очаква Йорг да участва в олимпийските игри за рицари, си е направил грешно сметките.
След кървав погром и откровена измама, Йорг е протегнал ръка за короната на цели 7 владения и пътят към  императорския трон е открит. Само че войната тепърва започва и много играчи дори не са се включили в нея.
След силната първа книга включването на "богът от машината" ме поразочарова.

Харесах:
колцина придирчиви осемнайсетгодишни мъже познавате
***
времето е най-добрия учител, но за жалост убива всичките си ученици
***
Хората са обречени да повтарят грешките си безкрай, защото се учат само от опит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар