сряда, април 06, 2016

Други песни

Автор: Яцек Дукай
Издател: Сиела
Година: 2015

Изненадваща книга.Дори не съм сигурен каква част грокнах.
Алтернативен свят, различен от нашия и същевременно разпознаваем. Свят, в който съзнанието моделира материята. Разбира се, силното съзнание. Най-силни са кратистосите - хора със свръхсилни съзнания, премоделиращи света около тях. Други хора също имат своите дарби в определена насока и сила: стратегоси, ареси, нимроди, текнитеси, демиургоси и т.н.
В поредната война един обещаващ стратегос е бил  победен, но не и пречупен и асимилиран от най-силния кратистос на Земята. Години по-късно той е скромен съдружник в просперираща търговска къща, човек с кошмари и без амбиции. Но най-могъщата кратиста, прокудена на Луната преди векове,го е забелязала и включила в своите планове. Полузабравения Йероним Бербелек тръгва на лов в странна  зона в централна Африка, но се оказва въвлечен във война с извънземно нашествие, преморфиращо Земята. Той е единствения, който може да обедини  кратостосите в контраофанзива, но трябва да изгради своята репутация и да подреди схемата от интереси и заговори в своя полза.
Фабулата доста ми напомни за "Колелото на времето".
Текстът не е лесен за четене, но много си струва усилието.

Харесах:
Разумът не управлява срамът. Срамът се ражда от непрестанното сравняване с образа на  човек, какъвто бихме искали да  бъдем.
***
най-беззащитни сме в скучното ежедневие
***
Усмивка като ням победен вик,  усмивка като чаша гореща светлина.
***
Всъщност защо да искам да им осигуря богатство? Ако се окажат достатъчно силни, ще придобият сами, не е ли така? А ако са слаби - каквото имат, пак ще го пропилеят.
***
доста по-трудно е да се лъже, когато се задават въпроси, отколкото когато  се отговаря на тях
***
Напълно свободни можем  да бъдем само  в присъствието  на съвършено чужди и непознати хора, чиито мисли и чувства не означават нищо за нас.
***
Не  е достатъчно аз да победя. Враговете ми трябва да загубят.
***
Само боговете и безумците се жертват за човечеството, останалите са способни на жертва  само за тези, които смятат за по-добри от себе си.
***
Бяха освободени, а сега в мрачно мълчание чакаха да ги освободят от тази свобода.
***
най-трудно се забелязва  лъжата. изтъкана от множество дребни истини,където фалшът е само  в начина на композирането им

Няма коментари:

Публикуване на коментар