неделя, март 20, 2016

Изгубена завинаги

Автор: Харлан Коубън
Издател: Колибри
Година: 2010

Малко съм изненадан. Майрън Болитар и подкрепящия го тим отново са в бъркотия от лъжи и насилие. Само че този път са в дълбокото - нацепили са се в схватка от Войната срещу тероризма.
Всичко започва с позвъняване от стара любовница и искане незабавно да се видят в Париж. Още същият ден ги погва местната полиция - бившият ѝ съпруг е намерен убит. Странното е, че на местопрестъплението има кръв от тяхна обща дъщеря, а тя е мъртва от 10 години. Още по-странна е атаката на група въоръжени мъже посред бял ден в центъра на Париж. Или проследяващия екип на Мосад в Лондон. Така че когато след престрелка с жертви анонимен екип на Вътрешна сигурност прибира Болитар в несъществуващ затвор и го подлага на изтезания и изтриване на спомени, всичко вече изглежда почти в реда на нещата. Маърън и поредната Голяма любов в живота му са привлекли вниманието на високоорганизирана ислямистка терористична мрежа и лично на легендарния ѝ лидер, а това пък е довело повечето спецслужби на Запада в играта. С обичайния си късмет Болитар е пречукал самия лидер Доктор Смърт и с обичайната си упоритост отказва да спре дълбаенето в историята. А тя е брилянтна - под прикритието на дясна християнска група, бореща се срещу абортите и експериментите с ембриони, Доктор Смърт си осигурява достъп до клиника за оплождане "ин витро" и започва серийно отглеждане на бели руси дечица в САЩ, Франция, Близкия изток и кой знае още къде. Бъдещи войни на джихада, неотличими от своите народи, но с промити мозъци от първия си ден. Мрежата е разбита, но не и всичко от нея е елиминирано.

Харесах:
Ако не си виждал детето си дори за малко, ще ти се види много пораснало. Но ако не си виждал някой старец, дори за съвсем кратко време, ще ти се стори много остарял.

Няма коментари:

Публикуване на коментар