сряда, юни 29, 2016

Водосрез

Автор: Паоло Бачигалупи
Издател: Сиела
Година: 2016

Втора книга на Бачигалупи с тема апокалиптични климатични промени. В "Момиче на пружина" историята беше в Тайланд и водата давеше страната, тук действието е в Аризона и сушата унищожава Калифорния, Ню Мексико, Тексас, Аризона, Невада и т.н.
Водата е стока, по-ценна от петрола. Просто без нея не може. Великия щат Тексас е рухнал, населението му се е превърнало в омразни бежанци в околните щати. Мексико вече не съществува, заместено от Картелните щати. САЩ все още съществуват като отслабваща конфедерация от автономни щати, враждуващи по между си поти до степен на открит военен конфликт. Канада процътява, Китай е високотехнологичен лидер с решения на много проблеми за платежоспособни клиенти.
Историята се върти около опита на водната компания на Лас Вегас да докопа лъвския дял от водните права над река Колорадо в яростна конкуренция с Калифорния. Във Финикс е изпратен опитен водосрез - специалист по право, шпионаж и диверсия. Там го чака каша от предателства, отчаяние, насилие и чиста лудост. За пореден път се замислям какво би направил човек за да оцелее, отговорът отново е практически всичко.

Електронните книги на Сиела имат някакъв бъг, затрудняващ "прелистването" след като се мине половината. За втори път коментирам това с издателството и за втори път не срещам никакво желание за отстраняване на проблема. Ясно, не продават много е-книги, но това не е оправдание да предлагат некачествен продукт.

Харесах:
същинска божия чума с перки
***
Човек не вярва в данните, подлага ги на тестове... Ако можех да определя точния момент на същинското ни прецакване, то това ще да е решението, че данните са нещо, което може да се ползва заедно с думи от рода на "вярвам" и "не вярвам". 
***
всичката работа е лоша, докато не намериш по-гадна
***
никога не подценявай некомпетентността на държавна заплата

Няма коментари:

Публикуване на коментар