събота, септември 03, 2016

Войните ги започват неудачниците

Автор: Вадим Панов
Издател: Колибри
Година: 2016

Много приятно urban-фентъзи.
Криптоисториците са прави - преди за Земята човечеството са живели и други разумни раси, изградили могъщи цивилизации и после изчезнали. Почти. Остатъците на някогашните велики раси се скриват един след друг в Тайния град със своите артефакти и познания и продължават да живеят според Кодекса. А тайният град е в Москва. Или Москва е около Тайния град.
Три Велики дома и гравитиращите около тях семейства контролират Тайния град чрез магическата енергия, която добиват и разпределят чрез артефактите си. Във Великият дом Чуд има старо предсказание за появата на Вестителя - мъж-магьосник (в тази раса само жените могат да боравят с магия), който ще може да борави с всички магически източници, ще разгроми противниците и  завладее света. И той се ражда, за да изпълни предсказанието. Но владетелката на Чуд няма желание да слезе от трона и организира покушение. Неуспешно, но момчето избягва и отраства само, без възпитание и втълпяване на морални шаблони, за сметка на това пък с неограничена мощ. Няколко години по-късно е достатъчно могъщ, за да завладее извора на сила на своя дом и да започне офанзива срещу Великия дом Чуд и техния извор. А това предизвиква намесата на Тъмния двор, третия Велик дом. Вестителя няма тактически опит и разполага само с Червените шапки - нискоразредни улични хулигани и полу-дегенерати. Срещу него е лично Сантяго - комисарят на Тъмния дом, легендарен специалист по конфликти и конфронтации. Сблъсъкът е непредвидим и неконтролируем и въвлича обикновения московчанин Артьом, който става поредния обитател на Тъмния град. В същото време специален отдел на полицията начело с непреклонен следовател издирва серийния убиец Вивисектора. Развръзката включваше директен магически сблъсък, куршуми, гранати, експлозиви и много измама.
Като за първа книга, поредицата изглежда многообещаваща. Напомни ми едновременно за Дозорите на Лукяненко, "Нищи, никъде, никой" на Геймън и дори малко за Анкх-Морпорк на Пратчет/.

Харесах:
Аз съм главният специалист по боклуци, независимо от това в какво са се специализирали тези боклуци.
***
Героизмът на червея винаги предизвиква снизходително уважение.
***
Колкото по-просто е устроен мозъкът, толкова повече помпозност му е необходима, за да съществува.
***
вие не се отличавате от нас, затова при вас всичко е като при нас

Няма коментари:

Публикуване на коментар