вторник, септември 20, 2016

Архиви на злото

Автор: Чарлс Строс
Издател: Litus
Година: 2015

Страхотна книга! Забавна и "подшита" с физика и информатика над нивото на общия курс в ТУ. Плюс купищв препратки и шегички за гийкове, нърдове и редови почитатели.
Алтернативен свят, съчетаващ елементи от "Операция Хаос" и Hellboy, с доста от хумора на Пратчет и дори нещо от "Понеделник започва от събота". Нацистите са разработвали оръжие за масово унищожение чрез организирано изтребление в лагерите на смъртта и събиране на душите в езотерични суперкондензатори. Засекретен труд на Алън Тюринг прави от магията истинска наука и я смесва с информатиката. Жени се разболяват и превръщат в "горгони" - наблюдатели, променящи същността на част от въглеводородните съединения, което ги тласка към разпад и отделяне на топлинна енергия чрез запалване.
В този свят съществуват засекретени организации, елиминиращи окултните опасности или ограничаващи пораженията. Британската е Пералнята - остатък от разпусната след Втората световна война организация за специални операции, получила прозвището си от първоначалния си щаб - реквизирана пералня. Там работи Робърт Хауърд (кхъм), или просто сисадмина Боб. Някога той си е играл с необикновени математически абстракции и е стигнал твърде близо до отварянето на портал към друг свят. Прибран в Пералнята и получил "предложение, на което не може да откаже", към настоящия момент е добре подготвен окултист, който се занимава по цял ден с прецакан софтуер на полу-идиотите от администрацията в отдела. Защото в духа на Ерата на Плодния прилеп, администрацията в Пералнята е откачила на тема процедури, икономии, бумащина до ниво, което би просълзило и Паркинсън. Цялата система отстрани прилича на хамстер в колело - много енергия, вложена в тичане, но всъщност нищо не се придвижва на никъде. Което идеално устройва замаскираната в тази секретна организация група оперативници, вършеща необходимото и оставяща правителствения надзор да шляпа в бюрократичното блато.
Същинската история започва с летален инцидент, предизвикан от счетоводител, попаднал в грешен квалификационен курс. Добрата и безкомпромисна реакция на Боб и липсата на свободен оперативен персонал привлича вниманието на допотопен бюрократ от смътен отдел. Желанието на Боб се сбъдва и го пращат на безобидна проучвателна мисия. После в САЩ, където трябва да се срещне с британски учен, желаещ завръщане в родината и възпрепятстван от федералното правителство. Ученият е привлекателна жена, работеща в привидно отвлечена област, но напипала твърде опасна материя.Сблъсък с твърде сериозен противник, смърт на федерален агент и Боб има бойно кръщене. Следата води към митологизираната нацистка организация Аненербе и краят на войната, когато всички членове на окултния орден са били изтребвани безмилостно от Съюзниците. Нова атака над професорката сочи, че се мъти нещо голямо и има връзка с достъп до друг свят. Следва посещение в Амстердам, за проучване на слабо известен сред обществото библиотечен фонд на Рейксмузеум, съдържащ един от най-богатите архиви на окултното въоръжение в Третия райх. А всъщност става дума за класически капан за мишки, в която Боб е видимата охрана на сиренцето. Ударът не закъснява, но отряд бойци от Пералнята е там, за да започнат рейд в подобен на нашия сявят. Само мъртъв - избягалите там нацисти са успели да призоват "леден гигант" и Рагнарок вече е настъпил за тази Вселена. Следващата е нашата, но Боб мисли бързо и импровизира талантливо под напрежение.
Добрите печелят, а сисадмина получава красавицата.
За да се окаже насред опит за вътрешен преврат, организиран от дама на висока позиция с повече амбиция, отколкото познания в същинската работа на Пералнята. Което не ѝ пречи да използва опасно оръжие, превръщащо двойка наблюдателни камери в действаща "горгона" с дистанционен контрол. Непознаването на действителното разположение на силите винаги е за сметка на атакуващия.
Боб продължава да работи в Пералнята, чийто Директор отдавна е изчезнал, но никой не се е осмелил да го замести. Самата Пералня и сходните ѝ организации тихомълком, но усилено се готвят за настъпването на събитие след няколко години, което май ще е самото завръщане на Великите Древни начело с Кхтулу.

Послеслова е добър колкото и самата книга.

Харесах:
Пристегнат в костюма под налягане, аз се чувствам като комикс герой от 50-те, който се е залутал в гардероба на фетишистки филм.
***
Живеем в епоха на несигурност, сложност и параноя. Несигурност, понеже през последните няколко века в света просто се е струпало прекалено много познание, за да може едно-единствено човешко същество да си го набута цялото в главата; ако се копне по-надълбоко, ще открием, че всички сме невежи. Сложността се увеличава, понеже областите ни на невежество е слепите ни петна се пресичат по непредсказуеми начини - повечето добронамерени проекти имат непредсказуеми странични ефекти. Параноята е законно отроче на тези странични ефекти; светът изобщо не е какъвто изглежда, и всъщност можем никога да не успеем да го възприемем точно какъвто е, без успокояващите филтърни стъкла на предубежденията ни и на масовите медии.
Следователно е едновременно и привлекателно (и плашещо) да вярваме, че някой някъде знае истината.
***
Компютрите са инвазивна технология и където и да попаднат, благодарение на дестилата на умовете ни оставят лигава следа от свързаност, гъста информация и смислово богатство.
***
В реалността няма нищо по-далеч от истината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар