сряда, август 16, 2017

Безпощадно

Автор: Том Кланси
Издател: Атика
Година: 1995

Най-накрая се захванах с книгите на Том Кланси.
Първата се оказа доста приятна, макар и твърде обемиста.
Ветеран от Виетнамската война - един от първите "тюлени", живее в депресия след смъртта на бременната си жена. Случайна среща с млада стопаджийка му дава нов импулс в живота, но за кратко. Момичето е наркоманка, проститутка и куриер в разрастваща се наркомрежа на безмилостен трафикант. Твърде скоро тя е мъртва, а той е надупчен и само късмета го оставя на този свят. За да раздаде справедливост за мъртвите. Така започва лов на улични дилъри и изтезания за информация, а всеки следващ труп във веригата води по-близо до мишената.
Същевременно разузнавателен дрон (още тогава са имали!) засича в Северен Виетнам малък лагер за старши офицери от ВВС, обявени за загинали при операции. Тях ги разпитва съветски полковник от ВВС, който официално не е там. Подготвена е операция за измъкване на пленниците и "тюлена" отново е на служба като разузнавач и координатор на терена. Предателство във Вашингтон проваля акцията точно при започването, но не съвсем - изтегляйки се, тюлена отвлича съветския военен. Следва триъгълна сделка: СССР си получава офицера и придобитата от него ценна информация за американските ВВС; Северен Виетнам получава бавеща се доставка на ракети; пленените офицери на САЩ са признати за живи и постъпват в официален лагер.
След това остава финалното разчистване: един предател умира от свръхдоза; наркобоса и няколко мафиота умират от куршуми; пред очите на бреговата охрана яхтата със заподозрения тюлен е прегазаена от товарен кораб, ЦРУ получава чисто нов агент за черн операции.
Заитригуван съм от подготовката на Кланси. Книгата беше доста правдива, до колкото мога да я оценя.

Харесах:
Нямам нищо против да ми заповядват какво да правя, но не и как да го правя.
***
На света има много малко по-непотребни неща от празен пистолет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар