понеделник, август 28, 2017

Книга на душите

Автор: Глен Купър
Издател: Бард
Година: 2010

Втората книга за Уил Пайпър и Библиотеката е на много добро ниво.
След драматичната развръзка на предната книга, Уил Пайпър е свободен пенсионер и горд баща на новородено момченце. Но шилото не стои в торба и той приема предложението на "Клуб 2027" - група пенсионирани анализатори от Зона 51. Задачата е да отиде в Англия и да закупи книга от Библиотеката, появила се на търг в аукционна къща. Изпреварвайки отново пазителите (екипа убийци от Зона 51), Пайпър се сдобива с единствената известна книга от Библиотеката извън Зона 51. Тя се отнася за ранния XVI-ти век и набързо в стила на Дан Браун се скалъпва историческа мистификация. Въпросният том е оказал сериозно влияние над Уилям Шекспир, Жан Калвин и Мишел Нострадамус, а чрез тях и над хода на историята.
Пазителите упорито преследват Пайпър, но както винаги - безуспешно. В последен напън да предпази себе си и семейството, Пайпър обнародва базата данни на Библиотеката и наличните документи от древното абатство на Вектис и писмата на Шекспир, Калвин и Нострадамус. С което проваля грижливо подготвената операция за смяна на режима във Венецуела покрай предстоящото унищожително земетресение в Каракас.
Историята е добре формулирана на базата на детерминизма - ясно е кой кога ще умре и е невъзможно да се промени това. Което пък дава на добрите обичайния шанс 1:1 000 000, но този пък логически обосновано.

Няма коментари:

Публикуване на коментар