вторник, август 22, 2017

Патриотични игри

Автор: Том Кланси
Издател: Атика
Година: 1995

Първата книга за Джек Райън. Доста добра, но търде обемиста, част от страниците са просто излишни.
Бивш морски пехотинец и настоящ преподавател по история във военно-морския колеж в Анаполис е на екскурзия в Лондон със семейството си. Става свидетел на атентат и опит за отвличане на британския престолонаследник и семейството му, при което се задейства обучението му в комбинация с каубойската храброст на истинския американец. Резултат - един мъртъв терорист, един заловен, един избягал, един ранен герой, едно спасено семейство.
Излизането под светлината на прожекторите има своята цена - ЦРУ вече е използвало д-р Райън като консултант и са останали впечатлени, а пък отцепническата група ирландски терористи виждат в него шанс да сринат авторитета на ИРА сред диаспората в САЩ. Следва нова акция, в която съпругата и дъщерята за малко не загиват, а само бдителността на оранителния отряд морски пехотинци спасява Райън от покушение.
Нещата вече са откровено лични и д-р Райън започва работа в ЦРУ, издирвайки нападателите си. Което не е лесна задача - малка  група, високо професионална, добре обучена и финансирана, с важни контакти по света и отлично разузнаване. Все пак се натъкват на парченца информация и 2 лагера за терористи в Либия на Кадафи стават обект на нападения от френски командоси - едно упешно с тежки последици за фернските терористи от Action directe и едно пропаднало срещу ирландците.
Всичко се решава в САЩ - разузнавателна информация от "Къртица" на висока позиция в британските служби и сътрудничеството с малка, високопрофесионална група американски терористи дава възможност за планиране и осъществяване на неочаквана засада. Частното посещение на семейстовот на птрестолонаследника в дома на Райън се превръща в бойна операция с десетки загинали терористи и охранители. Късмета винаги е на страната на добрите, така че до сутринта лошите са обезредени, а Райън става баща на момченце.
Поредицата изглежда обещаващо. Кланси избягва клишетата за суперагентите, повалящи сами цели организации. При него успехите и неуспехите са комбинация от усърдна работа и сляпа случайност. Само ме дразни твърде многото разговори между творостепенни герои по маловажни теми, но пък те дават уещането за реална история.

Харесах:
Единственото сигурно нещо беше, че законът не трябва непременно да е смислен.
***
Ако лошите успеят да се доближат достатъчно за стрелба с пистолет, значи е време да се махаме.
***
Оцелях тридесет и една години като професионален войник, защото не бях толкова глупав да се забърквам в семейни спорове
***
Нищо не може да се сравни с пушка със сачми от близко разстояние — освен огнехвъргачка, разбира се. 
***
Критикувам хората дълго, след като са взели решенията си. Това не означава, че зная какво да правя днес.
***
Съвестта - това е цената, която плащаме за това че имаме морал, а моралът е цената на цивилизацията.
***
...юристите много рядко се съобразяваха с истината. Правилата бяха далеч по-важни.
***
Истински ценната информация представлява риск за самия източник.
***
Трудностите с намирането на данни за всяка отделна организация беше обратнопропорционална на големината ѝ.
***
тероризмът беше вид война, заради която дори не трябваше да бъдат прекъсвани дипломатическите връзки

Няма коментари:

Публикуване на коментар