сряда, юни 13, 2018

Лятото на страха

Автор: Дан Симънс
Издател: Изток-Запад
Година: 2018

Страхотна книга! Идеална за фенове на "То" на Стивън Кинг и почитатели на Stranger Things.
Лятна ваканция на предпубертетни хлапета в селски район на щата Илинойс през 1960-та. Бейзбол, велосипеди, скитане - всичко е такова, какв би трябвало да бъде. С изключение на Злото, надигащо се от запечатаните етажи на старото Централно училище и заплашващо да погълне света.
Древен египетски артефакт, свързан с Озирис е бил претопен в камбана от един Борджия, за да се изпозва като фамилен амулет срещу кървава цена. След крахът на фамилията камбаната е забравена за векове в римски склад, докато през 1876 амбициозен американски парвеню я намира и закупува за украса на построеното по негова идя Централно училище в бързо нарастващия град Елм Хейвън, Илинойс. В началото на XX-ти век след линчуването на невинен камбаната е запечатана и успешно забравена от жителите на градчето. Поне от повечето жители. Озирис си има собствени планове и през 1960 е време за реализация. Оживели мъртъвци, страховити твари и живи изроди бродят в мрака, а Озирис набира мощ.
6 момчета, образуващи Велопатрула (закрилници на замиращото градче Елм Хейвън) и едно грозно момиче са единствената преграда между Злото и възцаряването на Тъмна епоха. Смели, неподготвени, решителни, неинформирани и много изобретателни те се хвърлят с главата напред в сблъсъка.
След края на книгата съжалявах за 2 неща: още в средатазагина най-симпатичния ми герой; не са издадени другите 2 книги и няколко разказа, в които порасналите момчета от Велопатрула имат своите по-късни приключения.

Харесах:
Нищо не беше толкова просто, колкото глупавите хора смятаха.
***
Хората винаги плащат много пари за онова, което ги кара да се държат като глупаци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар