понеделник, юни 25, 2018

Библиотекарите

Автор: Глен Купър
Издател: Бард
Година: 2012

Остава само година преди Хоризонта - февруари 2028, когато свършват записите на библиотеката от остров Вектис. Светът кротко деградира - все по-ниска производителност, все повече самоубийства, все повече алкохол и наркотици.
Уил Пайпър и поотрасналия му син имат сложните взаимоотношения между 60+ годишен мъж и 17 годишен момък. Съпругата му се е издигнала до върховете не ФБР и е достатъчно умна да даде свобода на Уил, за да прекарва времето си на лодка във Флорида, вместо да обикаля като затворник в дома им в предградията на Вашингтон. Поредния флирт на Уил с жена на половината му години завършва с инфаркт. Възстановяването върви добре, до изчезването на Пайпър-младши. Следата води към момиче в пуст район на северна Англия.
На световната сцена амбициозния наследник на китайския лидер иска да влезе в директно конфронтация със САЩ, за да утвърди Китай като единствената световна суперсила. В Ню Йорк отново се пускат картички с дати на смърт, но само към китайци и напрежението расте.
Уил Пайпър успява да намери синът си, а покрай него и още една действаща Библиотека, наследила дейността на тази от Вектис. Залогъткой да притежава информацията в нея въвлича в директен конфликт САЩ, Китай и Великобритания на принципа всеки срещу всички. Унищожаването на томовете явно няма да стигне, защото след наколко години за много кратко време ще умрат повече от милиард хора.
Е, Пайпър и семейството му са живи, човечеството ще продължи да съществува поне още 600 години, а Купър си остави вратичка за още истории за Библиотеката.

Харесах:
жокеите на алгоритмите

Няма коментари:

Публикуване на коментар