сряда, ноември 01, 2006

Железният изгрев

Автор: Чарлз Строс
Издател: Бард
Година: 2006

Книгата е до някъде продължение на "Сингуларно небе" - света и главните герои са същите, но предизвикателствата са нови.
Взривена е звезда и е унищожена планетата Москва - скучен и незабележим максвят (много харесах термина). Сдържащия субсветлинен флот бомбардировачи излита съгласно заповедите, за да удари по последната фиксирана от командването мишена - планетата Нови Дрезден, която е единствения що-годе сериозен кандидат за титлата Враг. Атаката може да бъде спряна само от едновременна заповед на няколко посланника на Москва със съответните кодове за достъп, само че някой ги избива последователно. Така в играта отново вллиза Рейчъл Мансур от Черната канцелария на ООН и нейния съпруг - агент на Есхатона. Накрая се разбира, че в дъното са Усъвършенстваните - шайка от нацистко-религиозен тип, която има за цел да подчини цялото разпръснато човечество и да го впрегне в създаването на нов Бог, а Есхатона се счита за основен враг. След разследване, преследване, предателство и екшън една от групите на Усъвършенстваните е спреяна, но в края на книгата изплува факта, че те вече инфилтрират с агенти не само съседите си, а и Земята.
Само мога да се надявам, че иначе интересно описания свят няма да стане просто декор на една многотомна гонка между "наште" и нацистите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар