вторник, февруари 01, 2011

Танцьорът

Автор: Джефри Дивър
Издател: Пан
Година: 1998

Най-добрата книга на Дивър, която съм чел до тук. Интригата е на нивото на добрите криминални романи, напрежението не отслабва до края, а изненадите са непрекъснати. Геният на криминалистиката Линкълн Райм се сблъсква отново с гениален наемен убиец и труповете просто валят. Този път вместо обичайното издирване и преследване полицията и ФБР имаха противник, който беше винаги с няколко крачки напред и не страда от атавизми като съвест или морал. Накрая победата я получиха направо с шанс "едно на милион", но пък Танцьора си остана жив в затвора и явно ще има мач-реванш в по-късен роман.
Единстото, което ме поиздразни бяха съшиванията на сценария с бели конци на места. Най-фрапиращото беше, че криминолозите "сглобиха" отпечатък по 3 случайни  фрагмента (оставям настрана, че приеха по подразбиране че са от един и същи пръст) и за по-сигурно дорисуваха папилярните линии. На тоя принцип могат да нарисуват мустаци на Джокондата и да стигнат до извода, че е Панайот Хитов под прикритие. Другата смехория беше с една бомба (преглъщам, че се крепи на корпуса на летящ реактивен самолет чрез магнит и недобре държащо лепило) - просто устройство: таймер, детонатор, експлозив; само дето геният Райм изтърси - "многожилен ли е кабела или оптически?" - какво за Бога ще прави в такава верига оптически кабел аз изобщо не мога да си представя?!?
Отделно пак има и преводачески проблясъци, цитирам: "стомана с уякчен (навъглероден) повърхностен слой" - това циментация ли ще да е или повърхностна закалка не се наемам да позная. Друга забавна част беше една забележка под линия относно сър Алек Гинес - най-известният му филм е "Мостът над река Куай", за който получава "Оскар". До тук - всичко хубаво, а ролята на Оби Уан Кеноби в Star Wars IV, V и VI явно с нищо не е допринесла за известността му според автора на забележката. :-)
Книгата определено ми беше забавна на повече от едно ниво - почти познах къде бъркат Райм и компания.

Харесах:
Като повечето пилоти и той беше консервативен, когато шофираше. Вярваше и се доверяваше на колегите си летци, но смяташе повечето шофьори за откачени маниаци.
***
Хората с деца и тези със собствен бизнес обикновено вдигат телефон, когато звъни.
***
Понякога човек трябва да отстъпи малко. Докато се научи как или колко му отнема това, което никога не е правил, мо въпреко тва си е един полезен урок.
***
с бой само грънци не се оправят
***
аз не съм най-лошият ти кошмар, защото кошмарите не са истински, а аз съм много по-истински, отколкото на всеки един от вас би му се искало

4 коментара:

  1. Не ти ли омръзнаха гениални ченгета, които са по петите на гениални наемни убийци? :)

    ОтговорИзтриване
  2. Твърдо нье! Просто рядко има добри изпълнения в жанра.

    ОтговорИзтриване
  3. Повърхностно навъглеродяване си е съвсем легална процедура, какво те притеснява?:)

    ОтговорИзтриване