вторник, август 04, 2015

Геном

Автор: Сергей Лукяненко
Издател: ИнфоДАР
Година: 2015

Лукяненко от добрия вид. Интересен,  изненадващ, тъжен и човечен.
Подобно на "Линията на бляновете" и тук човечеството е изградило звездна Империя, контактува с други раси и се развива бурно. Основата са спецовете - генетично модифицирани хора, тясно специализирани в определена професия и беззаветно предани на човешката раса.
Пилот-спец получава капитански пост на круизна яхта и  задача да събере екипаж за неясна  задача. Екипажът е почти само от спецове със своите особености  и тайни, а целта е разходка на 2 извънземни. И тук се  започва сложното: член на екипажа е бивша военна от Абанос - крайна ксенофобска планета, изолирана заради подготвян ксеноцид в галактиката. Още при първия скок през хиперпространствен тунел за малко се разминават с изтласкване в космоса на друга извънземна раса, намираща се в постоянна война с пасажерите. Следва убийство на едната особа, а към световете на хората тръгват бойните кораби на нейната раса. На сцената излиза не кой да е, а следователя-спец Шерлок Холмс - 44-ти клонинг на изключително способен детектив. Развръзката беше по-близо до начина на действие на Еркюл Поаро, но пък беше зрелищна.
Сега ми остава да чакам излизането на предходната  и  следващата книга от поредицата.  И дано в тях послеслова на Васил Велчев да не е най-отпред.

Харесах:
Когато нито един чиновник не нарушава правилата, не им пука за крайния резултат.
*** 
В  какво се състои разликата между властта и тиранията?
***
И управляват винаги онзи, които мълчат. През целия си живот мълчат и стоят в сянка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар