неделя, август 09, 2015

Кръвна връзка

Автор: Ф. Пол Уилсън
Издател: Калпазанов
Година: 2011

Продължавам да съм изумен. Издателство "Калпазанов" са издали книга за Майстор Джак и аз пак съм я пропуснал. Странното е, но нямат  собствен сайт, а профилът им във Facebook  е всичко друго, но не и полезен.
Майстор Джак поема разследване на връзката на 18-годишно момиче и двойно по-възрастен мъж по молба на майката. Още в началото намира трупа на предния детектив. Следата води към институт за психичноболни престъпници, където неназована, но могъща агенция извършва проучване на дДНК (част от ДНК, която сякаш  е останка от друг човешки вид, погълнат от нашия вид), подбор на опитни екземпляри с подходящ профил и експеримент с контролирането на гнева им.  Откопана история е смущаваща - преди около 40 години един странен мъж е създал 2 момчета и момиче от различни жени в различни градове и е оставил План: едно от момчетата  да направи дъщеря на непознаващата го сестра, а другият да направи дете на нейната дъщеря. Цел: създаване на дете с максимално чиста дДНК, което да бъде Ключ за завръщането на Другите. Всичко е изпълнено и намесата на Майстор Джак е твърде късна, за да предотврати зачеването на детето и попадането на майката в ръцете на Расалом (чудовището от "Пазителя на меча"). Самият Джак се оказа носител на много висока концентрация на дДНК, което поражда куп нови въпроси за следващите книги.
Уилсън е вкарал себе си като епизодичен герой - слабо известен автор с име-анаграма на името Уилсън, публикуващ евтини фантастични книжлета и сънуващ живота на Майстор Джак. Е, можеше да се включи директно, както направи сай Кинг в "Тъмната кула".
Историята е интересна, но Уилсън се увлича в твърде много в незначителни пасажи, които пълнят обема без да носят някакъв принос към сюжета.
Тази книга е  №11 от поредицата за Майстор Джак. Някъде в 8-те, които не съм чел са се появили извънземни, рецедив от историята с с ракшасите от "Проклятието" и поредицата се е обединила с историята за Расалом и Глекен от "Пазителя на меча". Нямам идея защо не са издавани последователно (или поне аз не мога да намеря друг книги на "Калпазанов" или Рива от серията).
 
Харесах:
Ние всички се раждаме лоши - просто някои са по-лоши от останалите.
***
Добрите стари проповедници на Създателя саботират знанието винаги, когато надигне грозната си глава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар