понеделник, август 01, 2016

Лъжите на Локи Ламора

Автор: Скот Линч
Издател: Рива
Година: 2008

Разказът на Линч в сборника "Разбойници" ми направи отлично впечатление с интересен сетинг на света (смес от фентъзи и стийм-пънк) и забавно действие. Това ме амбицира най-после да започна поредната недоиздадена поредица.
Локи Ламора е сирак, попаднал в сборище на малолетни крадци и джебчии. Находчив, дързък и неуправляем от съвсем малък, скоро е продаден на специализирана банда измамници. Години по-късно той е водачът им, а занаятът им е измами на благородници в големи мащаби. Докато тече поредния гамбит, в градът се развихря подмолна война. Местният бос на подземния свят, държащ всичко в здрава хватка и привидно непоклатим, е поставен под обсада от непознат противник, избиващ верните водачи на банди. Участието на магьосник с уклон към садизъм на усложнява ситуацията. Локи е призован на служба, а същевременно е вербуван и от противника на принципа "подчини се или умри". С намесата на местната власт в лицето на разузнаването ситуацията се заплита още повече. Развръзката е пищна - атентат, измама, насилие и смърт по улиците.
Първата книга не е много зле като за дебют. Прекалено е многословна, с твърде много пируети на действието около главния герой и с досадната добавка едно-към-ужасно_много в развръзката. Ще видя и следващия том.

Харесах:
В живота има само три вида хора, които никога не можеш да преметнеш — собствениците на заложни къщи, курвите и родната ти майка. 
***
нощта има навик да прибавя тежест на фантазмите
***
Ако даваш съвети на четирсет - ти си досадник. Давай ги на седемдесет и си мъдрец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар