неделя, август 14, 2016

Остриетата на Кардинала

Автор: Пиер Певел
Издател: Litus
Година: 2015

Не издържах на изкушението отново да се върна към епохата на Трийсет годишната война от гледната точка на Франция под управлението на кардинал дьо Ришельо. Този път във свят с дракони, магия и полу-човешки раси. Резултатът ми хареса изненадващо много.
Обстановката на романа е Париж, добре познат от романите на Александър Дюма. Дори и някои героите са излезли оттам - кардинал дьо Ришельо, отец Жозеф, граф дьо Рошфор, появи се за една сцена самият Атос. Светът не е точно нашият - съществуват дракони, макар че Прастарите дракони, създали магията, са изчезнали, други дракони с човешка форма живеят сред хората, има мелези и получовешката раса на драките, малки дракончета се орглеждат за домашни любимци, а виверни се ползват за летящи транспортни животни. Възможно е да има и други, но неспоменти в първи роман.
Събитията в романа започват 5 години след провал на обсадата на Ла Рошел и отцепването му като протестантска република. Вината е хвърлена върху таен отряд, известен като Остриетата на Кардинала. Предадени от свой член, загубили друг и позорно разформировани, бившите членове преживяват някакси в различни места. Но нова опасност принуждава кардинала отново да събере отряда и да го пусне насред сложна интрига. Без пълна информация за всички участници и интереси, без сигурна поддръжка, манипулирани отвън и отвътре, Остриетата се мятат в историята с главата напред. Играта е сложна - преплетени са интересите на Испания и Франция, на фракции в ложата Черен нокът (масонски тип организация, начело с личности с драконова кръв и рекрутираща с магия хора за адепти), на отделни личности в и  извън отряда. В цялата бъркотия успяват да предотвратят основаването на парижка ложа на Черния нокът и да елиминират доста от желаещите да се включат в нея, но историята тепърва ще започва да ескалира.

Харесах:
повечето мъже са верни, когато не е в техен интерес да изменят

Няма коментари:

Публикуване на коментар