сряда, април 05, 2017

Търси се: който го намери, за него си е

Автор: Стивън Кинг
Издател: Плеяда
Година: 2015

След приятния трилър "Мистър Мерцедес" сай Кинг е продължил поредицата, но според мен на много по-ниско ниво от очакваното.
В края на '70-те един гневен младеж обира и убива любимия си писател. Плячката е сериозна за времето си сума и стотици тетрадки с непубликувани ръкописи на поезия, разкази и романи с огромна куслтурна стойност. След това закопава плячката близо до домът си и попдада в затвора с доживотна присъда за друго престъпление.
В наши дни едно семейство с баща-жертва на атаката на откачалника Мистър Мерцедес е преживяло финасовата криза от 2008-ма благодарение на седмични пликове с пари в брой от неизвестен благодетел. А синът тайно чете стари тетрадки с ръкописи, намерени в закопан сандък. Всичко тече доста приемливо за семейството, докато малката дъщеря не изпада в депресия заради невъзможността да я изпратят в частно училище при приятелките и от стария квартал и финасово по-добрите времена. И по-големият брат се решава да влезе в преговори със съмнителен антиквар в опит да продаде десетки тетрадки с отдавна изчезнали ръкописи на гениален писател. А един убиец е условно освободен и иска да прочете романите, заради които е убил и лежал повече от 30 години в затвора.
Скалъпена верига случайности вкарва в историята 3-мата герои от "Мистър Мерцедес" - пенсиониран полицай, застаряваща интелигентна дама с психологически проблеми и стрхотен чернокож младеж. Естествено, добрите побеждават и щастливия край сполетява вече изстрадалото семейство.
Обаче в неврологична клиника лежи все още живия масов убиец, наричан Мистър Мерцедес. Всички го считат за зеленчук, но той е в съзнание и овлядява телекинезата и още някои паранормални способности, докато планира разплатата си.
В книгата има не малко от "Изкуплението Шоушенк", но наобратно, има отглас от идеята за ка-тет от "Тъмната кула". Като цяло не можа да ме грабне, трилогията нещо започва ми напомни за тази на Дийнк Кунц за Од Томас, но ще вида полседата книга. Може би този път ще е "Кери", но наопаки?

Харесах:
-Не се притеснявай.
-Пандизите са фрашкани с хора, които не са се притеснявали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар