понеделник, април 17, 2017

Край на дежурството

Автор: Стивън Кинг
Издател: Плеяда
Година: 2016

Крат на приключенията на ка-тета от пенсиониран детектив, чернокож златен младеж и жена с психически проблеми, герои в "Мистър Мерцедес" и "Търси се: който го намери, за него си е"
Историята завършва, както започна - сблъсък с убиеца "Мистър Мерцедес" и отново изрода има голяма преднина, а трото трябва да наваквсва с информацията в движение.
Брейди Хартсфийлд, известен като "Мистър Мерцедес" лежи от години в болница с фатално мозъчно увреждане. Или поне така се очаква. Експерименталните лекарства, които лркуващия го  изпробва незаконно върху него, има изненадващи странични ефекти. Ограничена телекинеза и при подходящи условия (епилептичен припадък или хипнотично състояние) - прехвърляне на съзнаннието в тяло "гостоприемник". Случаен късмет го запознава с лекия хипнотичен ефект от демото на игра в игрова конзола на фалирала компания. След години обмисляне и подготовка плановете за реванш са готови. Предстои вълна самоубийства на тийнейджъри, особено на разминалите се с атентата в края на "Мистър Мерцедес", а за триото има специална атака.
Лошото на сложните планове е, че се дънят от случайности. Така разследващия ка-тет се впуска в играта по-рано от очакваното и оттам насетне е взаимно преследване с маниака. До очаквания край на историята.
Книгата ми хареса много по-малко от предходните. Беше твърде предвидима.

Сай Кинг ми припомни за това парче, което не бях слушал от години:


Харесах:
Преди броени часове разбра, че му остава да живее само няколко месеца. Сега обсъжда силата на звука на телефона си.
***
телекинезата е нищо в сравнение със силата на интернет
***
Модите-еднодневки покосяват тийнейджърите като епидемия от шарка, от време на време една от тези мимолетни моди е самоубийството.
***
Убийството не е контрол върху някого, убийството е просто убийство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар