вторник, април 25, 2017

Колеж за магьосници

Автор: Лев Гросман
Издател: СофтПрес
Година: 2010

Изпуснал съм книгата, когато е излязла отчасти заради безличната корица, отчасти заради баналната анотация. Звучи сякаш "Хрониките на Нарния" се пресичат с "Хати Потър" и всъщност е така до голяма степен. Да прочета книгата ме нави доста забавния сериал The Magicians. Оказа се, че книгата и сериала са много различни, при това всяко го бива по свой начин. Рядко се случва.
Куентин Колдуотър е зверски скучаещ млад гений, завършващ нюйоркска гимназия в клас на гении и очакващ прием в Принстън. Всъщност е влюбен с невъзможна юношеска любов в приятелка, обичаща най-добрия му приятел. Птриковете с карти и монети го завлекат, но всъщност мечтата му е от детските години - да попадне и остане в магическия свят Филория, описан в 5 книги отпреди Втората световна. Приключенията в него ще дадат смисъл на живота му, или поне така се надява.
Неочаквано преминава през пустееща квартална градинка и се озовава на изпит в колежа "Брекбийлс" - единствения в Северна Америка колеж за магьосници. Успешно взетия изпит му дава достъп до един нов свят, където всички ученици са гении, а магията си е съвсем реална. Дотолкова, че по време на лекция от друг свят се появява Звяр, поваля лектора в безсъзнание и изяжда една от най-добрите студентки. Ускореното обучение заедно с Алис, друга новопостъпила, го форсира с година напред и съвсем скоро вече е принуден да се яви на изпит за специализация. Оказва се рядък случай - Неопределен магьосник и е зачислен заедно с Алис към опасно намалялата група на Физиците - магьосници, боравещи с материята. Има само 3 други студенти от по-горен курс (дебелакът Джош, гея Елиът, кучката Джанет) и групата бързо се сплотява. Алкохол, учене, алкохол, изпити, алкохол, любов, алкохол - като цяло прилича на специализация в Техническия.
След дипломирането от колежа Куентин и Алис се присъединяват отново към другите Физици - освен тримата от колежа в тайфата е малко по-стария Ричард и пристигналата от Европа Анаис. Алкохол, безсмислени партите и живеене ден за ден без някаква цел - това е живота на компанията. Връзката на Куентин и Алис боксува - той циркулира с Елиът всяка нощ на пратите, тя задълбава все повече в собствено изследване на магията. Точно когато една пиянска тройка с Елиът и Джанет и също така пиянски реваш на Алис с ноприсъединилия се магьосник-бродник Пени заплашват да взривят Куентин, се появява магически артефакт, водещ към Филория.
Групата най-после има цел и с млко експериментиране попада във Филория. Но това не е света от детските книги. Нещо сериозно и злокобно се е настанило там. Набързо намерен куест запраща младите магьосници в търсене на короната на краля на Филория. И след перипетии те я намират - натикана в дълбок подземен лабиринт заедно с ранения бог-овен на Филория. Веднъж вече Звярът Куентин и Алис са се срещали със Звяра, а сега той е излопзвал групата им за локализиране на може би последния си сериозен враг. Но е подценил Алис - тя е могъща и  няма колебание да се пожертва, за да го унищожи.
Куентин остава дълго на лечение във Филория. Дори намирането на магическия звяр, изпълмняващ желания, не може да му върне Алис. Но пък може да го върне у дома - на Земята. За да живее живота на обикновен човекк. По-точно на обикновен корпоративен анонимник с големи доходи и никакви задължения, но без магия и амбиции.
До като един ден старите му приятелиидват, за да го поведат отново към Филория.

Ще ми се да можех веднага да започна следващата книга, но за съжаление не е издадена.

Харесах:
Много по-лесно беше да си имаш вземане-даване с некрасиви жени. - нямаше опастност да бъдеш наранен от тяхната недостижимост.
***
Проблемът е, че когато порастнеш непорастналите индивиди вече не те кефят.

1 коментар: