събота, април 22, 2017

Зло от дълбините

Автор: Чарлс Строс
Издател: litus
Година: 2017

Продължават акциите на Пералнята - тайната нританска агенция за окултна защита, в която Боб Хауърд е нещо средно между системен сдминистратор, оперативен агент и мишена на стрелбище. Привидно рутинната командировка за бюрократична среща с други агенти от сродни европейски организации бързо ескалира в сблъсък с унищожаваща съзнанието магия в презентацията на банален софтуер. А наблюдателката на американската Черна камара знае много по въпроса, но явно не е точно човек под зашеметяващия магически чар от III ниво. Още преди края на деня Боб е обвързан магически с нея във връзка, започваща с телепатия, преминаваща през споделяне на съзнанията и заплашваща с пълно сливане след броени дни. И е изритан с нея към Карибите, където милиардера, собственик на софтуерната компания с мозъкоядната презентация, е на път да завърши операция, заплашваща съществуването на човечеството. Оттук се започва и с майтапа на тема Джеймс Бонд - противникът е създал могъща магия, използвайки несъзнателната вяра на стотици милиони хора в стереотипа за Бонд, така че единствения който може да го победи е британски агент, спасяващ своето момиче. Боб се захваща да изпълява очакваното от образа, но се проваля на почти всяка стъпка. Чак в развръзката му хрумва, че не е задължително Бонд да е мъж, а почти безпомощната любовница - жена.
Шегата с преоборудвания Smart, правещ чудеса в рамките на смехотворните си размери, беше особено сполучлива.
Както и предния том, книгата завършва с поредната вътрешна игричка в Пералнята. Отново амбициозна бюрократка иска да се издигне по-бързо, прегазвайки тозя-оня, включително и Боб. Или поне може да се пробва. Нърдовете не са това, което са.

Харесах:
Напразно търся евтин постер на кучета, които играят покер или на тъжен клоун - все нещо, което да наруши монотонния сблъсък между лошия вкус и големите пари.
***
Омаш болно и извратено съзнание - ето затова те обичам!

Няма коментари:

Публикуване на коментар