четвъртък, май 10, 2018

След края на света

Автор: Джонатан Л. Хауърд
Издател: Екслибрис
Година: 2017

В предната книга светът свърши. По-точно - свърши такъв, какъвто го познаваме. Завърна се реалността от преди намесата на  предния тандем Картър&Лъвкрафт. В която най-могъщата суперсила е Третият райх.
На 21 юни 1941 в Кремъл е унищожен Сталин и ръководството на СССР. Ударът е нанесен ядрена бомба (или поне така твърдят нацистите), а на 22 юни започва операция "Барбароса". Обезглавеният СССР пада бързо и се появява Grossdeutschland. Япония така и не напада САЩ. Великобритания е в паника, очаквайки удар по Лондон и инвазия, но Хитлер предлага изненадващо щедър мир: от завзетото на Запад запазва само отнетото по Версайския договор и се изтегля обратно. Британската империя е разформирована ударно, а поколения наред ще изплащат репарации. Втората световна приключва, преди да се е превърнала в познатат ни световна касапница. Холокоста не се състои - евреите са депортирани в Мадагаскар, където се основава Израел (по-голям от днешния, с по-добри условия за живот). Първият космонавт е германец, лунната база на нацистите не е фантастика. Расизмът си е обествено приет, макар и силно смекчен. Всичко изглежда добре, стига да не си славянин от вече несъществуващите Полша, Украина, Русия...
В началото на XXI-ви век света е близък до познатото. САЩ са преминали през Студена война с Райха, но към настоящия момент си сътрудничат в много области.
Настоящият тандем Лъвкрафт&Картър, както и подкрепялият ги полицай Харелсън са единствените, помнещи Сгънатия свят. В Разгънатия свят и тримата съществуват и водят сходен живот в Аркам (Провидънс не съществува). Докато тайнствения адвокат, стартирал историята се появява, за да ги тласне в нова история. Картър се заема да разследва един съвместен американско-германски проект в университета Мискатоник (елитен университет, в който се случват ужасно голям брой смъртоносни инциденти, но сякаш това си е нормално за всички). Възложител е германски учен, агент на Гестапо, имащ подозрения към свои колеги и сънародници. Лъкрафт намира в сейфа на книжарницата няколко окултни книги, споменавани в прачичо ѝ - включително доста пълен "Некрономико" в превод от Джон Дий, а в последствие започва да го чете и гроква.
Хауърд представя интрига в рамките на очакваното: сред германците има и агент на Абвера, но и той не е наясно с операцията. Всичко е планирано от дълбоко законспирираното общество Туле, инфилтрирало се в нацистката Аненербе. Окултните им контакти със сили извън нашата вселена са им дали информация за Гънката и възможността света да бъде променен отново. Комбинирайки наука и езотерика, Туле иска да фиксира реалността и да елиминира Гънката, а вероятно негласно им се съдейства и от хора в американското правителство, доволни от статуквото. На Алеутските острови има подходящо място и финалното действие се пренася та чрез научна експедиция на университета Мискатоник и гостуващите учни от Третия райх. Като спогателен персонал участват Картър&Лъвкрафт, а край острова дебне британска подводница и ударен отряд командоси. Развръзката остави да съществува Разгънатия свят, но беше опазена и Гънката.
А познатият адвокат-нечовек има нова задача. За съжаление следващата книга все още не е публикувана.

Харесах:
Наклонените плоскости никога не са толкова страшни. Иначе щяха да се наричат пропасти.
***
всички партии шах от гледна точка на пионките са масово убийство

Няма коментари:

Публикуване на коментар