неделя, октомври 22, 2006

Професия Юнак

Автори: Кирил Добрев и Валентин Иванов
Издател: Аргус
Година: 2006

Книгата е сборник от тематично свързаните : "Търси се добър юнак", "Разказвачът на приказки", "Непостижимият аромат на любовта", "Невеликолепната седморка или В търсене на Камъка", "Денят, в който вярата се завърна", "Дакс се завръща или износ на страх", "Хартиени времена", както и самостоятелните "Горската майка" и "За сърцето на Прекрасната дама".
Основната група разкази е за паралелната Приказна земя, в която нещата са различни, но и много еднакви с родната ни реалност. Търсено или не, в произведенията се усеща родство със "Снежанка и седемте самураи" на Том Холт, Света на Диска на Тери Пратчет, "Понеделник започва от събота" и "Приказка за Тройката" на братя Стругацки, на "Пътя на Славата" на Робърт Хайнлайн (а и още доста разкази с подобна насоченост на автори от цял свят). Много харесах Иванушка&печката в ролята на местното такси, змейоветете, избягали в нашата реалност и хванали се на работа като двигатели с вътрешно горене и парни котли, леприкорните в GSM-ите и т.н., но местният хулиган и побойник - Заека с рокерско яке от меча кожа и татуировка на гола лисица на гърдите ми обра точките. Другото забавно нещо бяха шегичките с различни родни "издатели" в "Хартиени времена", макар че "ветеринарната" закачка определено не се радва на одобрението ми.
"Горската майка" е базиран на родния ни фолклор и е лишен от веселието в предните разкази. Малко съжалявам, че не е в сборниците Таласимия, но пък и света не е идеален.
"За сърцето на Прекрасната дама" е най-доброто в целия сборник - sf разказ, съчетаващ по малко недодялана юношеска любов, нелепо откривателство, политика, типичните електорнни соц-недоразумения и малко баналното оправяне на кашата чрез набързо изобретена и конструрана от подръчни материали машина на времето.
Книгата е приятна, забавна и определено си струва времето за прочитане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар