понеделник, октомври 30, 2006

Легенди за войната на Разлома

Издател: Бард
Година: 2006

Томчето се състои от 3 романа, чието действие се развива в света Мидкемия, като Реймънд Фийст е съавтор с други известни имена.

"Доблестен враг", Реймънд Фийст и Уилям Форсчън

Романът хронологично е от времето, описано в трилогията "Сага за Войната на Разлома", но подобно на разказа "Дърварчето" е в страни от основната сюжетна линия, като дава друга гледна точка на събитията, освен тази на главните герои. За незапознатите - през разлом между световете нахлуват войски от Империята Цурануани на света Келеуан в западните земи на Островното кралство в света Мидкемия с цел да завладяване.
Описва се история, в която рейд на диверсионната част Мародерите на капитан Денис Хартрафт в тила на цуранските войски завършва с тежко сражение и много загуби, а укреплението, в което трябва да се оттеглят се оказва унищожено от противника. Само че цуранските войски също за изтребени, което води до извода, че се е намесло Тъмното братство - доминиран от моредел (тъмните, "лошите" елфи) съюз, който е враждебен на всички извън Братството. По време на изтеглянето (по-скоро - бягството) от засадата бойците на Кралството се срещат с цуранска част под комадването на силов командир Асаяга. Въпросният командир е предвиден да стане жертва на сложните политически интриги сред цураните, обаче новата ситуация подлага на риск оцеляването на бойците му. Оттук нататък следва предвидимото развитие на сюжета - враждуващите хора се обединяват крайно неохотно срещу общия враг, изтласкани и изолирани далеч от своите в поредната скрита от света колония започват да се уважават едни други, избухва лубоф с местните убавици, опукват лошите, разчистват стари сметки и накрая вместо да се изпотрепят според първоначалния план се разделят като баджанаци. В Епилога историята става съвсем вредна за диабетици.

"Убийство в Ламът", Реймънд Фийст и Джоел Розенберг

Този роман също се развива по време на "Сага за войната на Разлома". В една от зимните паузи в графство Ламът, херцогство Ябон се провежда сбор на местните барони и техните бойни части, докато графът и останалите висши благородници и офицери са на щабно заседание при херцога на Ябон. Тъй като активни бойни действия с цураните не се водят, между благородниците избуяват стари вражди, примесени с текущи амбиции (младия граф ще наследи херцога, а тъй като още няма деца някой ще получи овакантената графска титла). Приклещени от зимата в един град войниците на съперничещите барони започват да пренасят враждата на господарите си в кръчмарски сбивания и е само въпрос на време да започан убийства и истински сражения по улиците, които малобройната градска стража и малкото останали войници на графа не биха могли да спрат.
Главните действащи лица са трима наемници, които графа и най-вече неговият Началник на мечовете и временен заместник използват като независима сила и потенциална жертва на ситуацията. Основното действие кръжи около политическите интриги и амбиции, а не както се очаква от заглавието около убийство. Всъщност убийство наистина има но в последната 1/4 на книгата, а разгадаването му е според каноните на класическите криминални загадки - т.е. предвидимо, тъй като авторите почтненно предоставят на читателя всички налични улики.
Книгата е лека за четене, но за разлика от предната почти не носи нова информация за Мидкемия.

"Джими Ръчицата", Реймънд Фийст и Стив Стърлинг

Този роман е за Джими Ръчицата, един от основните герои в книгите след "Войната на Разлома" и във "Войната на студенокръвните". Тук се разказва част от историята му след като се появява като епизодичен герой в "Чиракът на магьосника".
Приятен фентъзи роман - има си хлапашко безразсъдство, няколко любовни истории, некромантия, безскрупулни наемници и храбри селянчета.
Накратко: след бягството на принц Арута и принцеса Анита, подпомогнато от Шегаджиите (организираната престъпност в Крондор) управителя на града предприема репресивни мерки, като се очертава да обеси няколко десетки арестувани проституки, просяци и дребни крадци. Джими Ръчицата успява да измъкне всички, но е действал без разрешението на Праведника (местния бос), така че е със смъртна присида за неподчинението и неофициално предложение за временно изгнание заради успеха. В дълоката провинция се забъркв от добро сърце в нова каша - местния барон е пооткачил преди 17 години, когато жена му умира по време на раждане и с помощта на маг я поддържа в състояние на стаза. Магът пък е от доста неприятен модел и въпросното състояние се поддържа с цената на живота на деца. Следва очакваното - изнамира се сина на барона, който всъщност не е негов син, намесва се ловец на вещери от храма на Лимс-Крагма (богинята на смъртта) и в края на действието Джими и Доброто тържествуват.
Романът е най-добрият в книгата, макар че не блести с особени достойнства.

За сборника като цяло - приятно четиво за харесващите фентъзи и особено за почитателите на Мидкемия и Фийст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар