събота, май 13, 2017

Уравненията на живота

Автор: Саймън Мордън
Издател: Колибри
Година: 2013

В поредния постапокалиптичен киберпънк свят, сред останките на накогашния Лондон, Майлс Воркосиган забива сержант Таура емигранта Самуил Петрович се занимава с теоретична физика и математика като частен стипендиант. Всъщност основното му занимание е да оцелява и да не привлиа внимание. Докато един ден подтикнат от угризения за извършни в миналото престъпления, той нарушва всичките си принципи и се намесва в конфликт. При това не какъв да е - предотвратява отвличането на дъщерята на шефа на японската мафия от съперничещата ѝ украинско-съветска групировка. После всичко тръгва по схемата - и двете банди го маркират като интересна цел, лепва му се неподкупно ченге-неудачник, решава математическия проблем на теорията за вселенското устройство и се запознава с красива двуметрова 19 годишна монахиня от боен орден.
А после заповат проблемите - сред японците има преврат и Петрович отново трябва да спасява момичето; първият изкуствен интелект в света излиза от контррол и започва да убива хора в огромни количества; бандити от различен калибър плъзват по улиците; сърцето на Петрович претърпява серия инфаркти и е на ръба да откаже вовеки. А на сутринта май ще има ядрен удар.
Нищо работа като за Майлс Самуил Петрович.

Харесах:
не би разпознал истината дори ако тя му извърти минет
***
Отчаяние плюс източноевропейски инженерни умения дават резултат... Не е особено красива гледка, но фукционира.

3 коментара:

  1. Абе Shift + ь - правят ѝ. Че така както го пишеш много дразни. А ревюто ти привлече интереса ми и за кой ли път ще потърся книга, препоръчвана от теб.

    ОтговорИзтриване
  2. Извинявам се, сега видях, че самия блог ги прави тия глупости с ѝ

    ОтговорИзтриване