неделя, май 28, 2017

Изтребление

Автор: Б.В. Ларсън
Издател: Бард
Година: 2017

Втората книга от поредицата "Звездна армада" запазва добрите неща от първата - сетинга на света е добре обмислен и без излишни фойерверки. Отново всичко е през погледа на Кайл Ригс - ветеран от Звездната армада и командващ наземните сили от кампанията срещу макросите в Южна Америка.
В края на предната книга Рисгс постига сделка с макросите - те прекратяват офанзивата срещу Земята, а човечеството им осигурява контингент подсилени с нанити пехоринци всяка година. Проблемът е, че веднаца след отеглянето на макросите си заминават и корабите на наносите, осигурили оцеляването на човечеството с присъствието и технологията си. Все пак Джак Ригс и командващия Зведната армада Джак Кроу успяват да прилъжат наносите да ги оставят на Земята, преди Звездната армада на напусне Слънчевата система на път към следващата застрашена от унищожение биологична раса. За да се окажат мишена на американското правителство, опитващо се да докопа силово останалите на планетата фабрики с извънземна технология преди някой от другите големи конкуренти да успее да направи същото. За тяхно съжаление Ригс е достатъчно параноичен и решителен, за да опази Звздната армада като наднационални земни въоръжени сили снаражени с извънземна технология.
Въстановяването на космическите сили върви бавно, но пехотни контингент е общо-взето готов в указания срок. Макросите до закарват в непозната звездна система и го хвърлят срещу раса подземни червеи. Целта на мисията е активирането на неутрализиран междузвезден портал в най-укрепената цитадела на червеите. Въпреки никаквата предварителна информация и недостатъчното време за подготовка, земляните изпълняват задачата и осигуряват още една година на Земята, преди следващото посещение на макросите.
Поредицата доста ми напомня за "Черити" на Холбайн, но е поне класа отгоре. Ларсън явно има идея за голямата картина във вселената си, но старателно се придържа към гледната точка на Ригс.
Надявам се Бард да не чакат толкова дълго за следващата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар