понеделник, декември 18, 2006

Танцът на Невестулката

Автор: Джеймс Патерсън
Издател: Хермес
Година: 2002

Харесах много "Целуни момичетата" на Патерсън, а понежие миналата седмица съвпаднаха Панаира на книгата и едно от настроенията ми за четене на трилъри се сдобих с още 6 книги на автора. Тази беше първата хронологично.

Приятен трилър с интелигентно замислена интрига и никакви свръхсъвпадения, намеси на Бог, седмо чувство на героя в развръзката. Единственото, което ме озадачава е допускането, че в британското разузнаване не се провеждат редовни психотестове на персонала, особено на работещите под дипломатическо прикритие зад граница (Невестулката е прозвище, дадено от разследващите полицаи на сериен убиец, който се оказва агент от MI-6 с дипломатичски статут във вашингтонското посолство, имащ тежко психическо заболяване). Приятно разнообразие в сюжетните схеми беше използването на 3 20-стенни зара за ролеви игри, които убиеца използваше за да взима решения по време на набезите си в града, а от това следваше и липсата на повтарящ се модел в убийствата (което допълнително затруднява разследването на полицията).
Съгласно Кодекса злодея все пак успя да се измъкне на косъм, а според прочетените анотации след няколко книги отново ще се срещне с детектив Алекс Крос.

2 коментара:

  1. Не знам дали Британците наистина не използват психотестове за /както го наричаме в Бг "профилактичен реподбор"/ но даже и да използват човек с над средната интелигентност би могъл да ги прескочи. Симптоматичен е примерът с руската кърртица Елдър който на няколко пъти минава забележете - не тестове, а детекторa на лъжата с негативни резултати. Просто в основата на всичко е човешкия фактор - ФБР агентите не му обръщата особено внимание, той успява да създаде "добро лично впечатление" и в навалицата минава между капките :)
    PS - Pozdravi ot Kosovo ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Евто, не става дума за "тест за лоялност", а за влошаващо се психическо заболяване, свързано с видимо изменение на поведението. Съмнявам се, че в едно що-годе сериозно разузнаване това може да се пропусне, особено когато става дума за резиднта във Вашингтон.

    ОтговорИзтриване