вторник, декември 26, 2006

Лондонски мостове

Автор: Джеймс Патерсън
Издател: Хермес
Година: 2006

Този път Патерсън извади Алекс Крос от обичайната му среда - разследвания на серийни убийци и го пусна в центъра на още един клиширан сценарий - международен тероризъм с любезното съдействие на Ал Кайда и руската мафия. Старият протвник на Крос - руския бандит Вълка вдига мерника на Лондон, Париж, Франкфурт, Тел Авив, Вашингтон и Ню Йорк, като добавка е "вербувал" за изпълнение на част от операцията друг стар противник на Крос - Невестулката (бивш британски военен, шпионин и дипломат, настоящ сериен убиец). Цел - освобождаване на няколко десетки политически затворници (или военнопленници - в зависимост от гледната точка) и 2 милиарда $ откуп. Следва обичайната за жанра гонка на два континента с участието на дузина разузнавания. В действието за пръв път в прочетените от мен книги Патерсън прибягва до любимия подход на доста по-слаби автори: случайните срещи, завършващи с победа на "добрия". Освен това прекали с неуловимостта и хитростта на Вълка - превърна го в някакъв нов Фантомас, а плановете му - неразгадаеми и недосегаеми мистерии, въпреки че са комплицирани, включват участието и взаимодействието на много хора на много места (т.е. риска нещо да се издъни се повишава в пъти). Мотивацията на Вълка също беше малко неубедителна - парите от откупа са твърде малко за Кръстника на руската мафия, а отмъщението - странно насочено (Вълка е от Русия, за смъртта на семейството му се намеква че също е дошла оттам, а разплата е със Запада). Интересното е, че в духа на "войната с тероризма" по време на разпитите на заподозрени от съвместните екипи на ЦРУ и ФБР традиционните граждански права и адвокати са заменени от "серум на истината" комбиниран с умерено физическо насилие и постоянен психически тормоз. Има и епизод в базата Гуантанамо - май Патерсън се е разделил с илюзиите за американските свободи, но не оставя впечатлението, че съжалява за тях.
Като цяло - още една добра книга, но Патерсън за пръв път ме поразочарова.

2 коментара:

  1. Няма начин да не се разочароваш, ти си го захапал много сериозно тоя Патерсън. Почини си малко, това досадата не е майтап :)

    Абе - въпрос - всички врагове на Крос ли са с такива смотани никове? Кой им ги измисля? Авторът, пресата, Крос?

    ОтговорИзтриване
  2. Това беше последната книга на Патерсън в купчината "За четене". Бих си купил и другите 3 за Алекс Крос, ако ми попаднат (май поне 2 не са издавани на български).
    Вълкът е псевдоним, с който руския бандит се подвизава сред свои и чужди; Невестулката е название, което Крос даде на все още неиндентифициран сериен убиец; Мислителя, Джентълмена и Казанова сами си избират тези псевдоними.

    ОтговорИзтриване